Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Raskid ugovora o radu na određeno vrijeme

Zanima me je li moguće prekinuti ugovor na određeno vrijeme bez prethodne najave? Naime, zaposlena sam kao zamjena knjižničara u jednoj osnovnoj školi. Rečeno mi je da će ta zamjena trajati sigurno dva mjeseca, a možda nešto i više. U međuvremenu sam se prijavila na još jedno radno mjesto i dobila posao na neodređeno u knjižnici. S obzirom da je to posao na neodređeno uistinu bi ga željela prihvatiti. U roku od tjedan dana trebala bih odgovoriti prihvaćam li posao te sam stoga u nedoumici mogu li prihvatiti taj posao i u tako kratkom roku raskinuti ugovor o radu na određeno?

Općenito, odredbama članka 10. Zakona o radu određeno kako se ugovor o radu na određeno vrijeme sklapa iznimno, i to za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme, na temelju kojih se radni odnos s istim radnikom zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine.

Dakle, bez obzira o kojim se radnim mjestima kod poslodavca radi, radnik ne može kod istog poslodavca raditi temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme duže od tri godine. Iznimno, ugovor o radu na određeno vrijeme može trajati duže od tri godine, samo ako je to potrebno zbog zamjene privremeno nenazočnog radnika ili je zbog nekih drugih objektivnih razloga dopušteno zakonom ili kolektivnim ugovorom.

Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine. Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama Zakona o radu ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

Članak 11. Zakona o radu određuje kako je poslodavac dužan radniku koji je kod njega zaposlen na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme osigurati iste uvjete rada kao i radniku koji je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim poslodavcem ili, prema posebnom propisu s njim povezanim poslodavcem, s istim ili sličnim stručnim znanjima i vještinama, a koji obavlja iste ili slične poslove.

Ako kod poslodavca nema radnika koji je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme s istim ili sličnim stručnim znanjima i vještinama, a koji obavlja iste ili slične poslove, poslodavac je dužan radniku koji je kod njega zaposlen na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme osigurati uvjete uređene kolektivnim ugovorom ili drugim propisom koji ga obvezuje, a koji su utvrđeni za radnika koji je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a koji obavlja slične poslove i ima slična stručna znanja i vještine.

Ako kolektivnim ugovorom ili drugim propisom koji obvezuju poslodavca nisu uređeni uvjeti rada, poslodavac je radniku koji je kod njega zaposlen na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme dužan osigurati primjerene uvjete rada kao radniku koji je sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a koji obavlja slične poslove i ima slična stručna znanja i vještine.

Poslodavac je dužan obavijestiti radnike koji su kod njega zaposleni na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod poslodavca sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme, te im omogućiti usavršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Nadalje, članak 110. Zakona o radu predviđa kako se ugovor o radu sklopljen na određeno vrijeme može redovito otkazati samo ako je takva mogućnost otkazivanja predviđena samim ugovorom. Dakle, ako u ugovoru o radu ne stoji da se isti može redovito otkazati prije isteka ugovora, takav ugovor o radu ne mogu redovito otkazati niti poslodavac niti sam radnik.

Rad na određeno

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje