Share
Tweet
Share

Iskustva poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom

Nataša Odak, dm-drogerie markt d.o.o.

Osobe s invaliditetom zapošljavamo od 2002. godine i trenutno je kod nas zaposleno 24 osobe s invaliditetom. Ovi zaposlenici izrazito su predani svom poslu, usredotočeni i marljivi te zbog toga često služe i kao uzor drugim djelatnicima. saznajte više

saznajte više

Osobe s invaliditetom zapošljavamo od 2002. godine i trenutno je kod nas zaposleno 24 osobe s invaliditetom. Ovi zaposlenici izrazito su predani svom poslu, usredotočeni i marljivi te zbog toga često služe i kao uzor drugim djelatnicima.

MojPosao: Od kada zapošljavate osobe s invaliditetom i koliko ih je trenutno zaposleno?

Nataša Odak: dm-drogerie markt d.o.o., osobe s invaliditetom zapošljava od 2002. godine, a trenutno kod nas radi 24 osobe s invaliditetom.

MojPosao: ako ste se odlučili na zapošljavanje osoba s invaliditetom?

Nataša Odak: Na taj korak smo se odlučili zbog naše suradnje s Udrugom za inkluziju, ali i zbog želje da se "dm" profilira kao društveno odgovorna tvrtka. Također, preko Udruge za inkluziju uglavnom pronalazimo naše zaposlenike, osobe s invaliditetom.

MojPosao: Kako prepoznajte radna mjesta za koja bi bili pogodni radnici s invaliditetom?

Nataša Odak: Odabir radnih mjesta usklađen je s psiho-fizičkim poteškoćama koje osobe iz inkluzije imaju.

MojPosao: Koje poslovne prednosti uviđate kod zapošljavanje te skupine posloprimaca te imaju li oni određene pogodnosti poput ostalih zaposlenika?

Nataša Odak: Osobe s invaliditetom izuzetno su predane svom poslu, iznimno usredotočeni, i marljivi, a nerijetko služe i kao uzor ostalim djelatnicima. Što se pak tiče pogodnosti, osobe s invaliditetom također primaju dm-poklon pakete, sudjeluju na Božićnoj večeri i obiteljskom danu te imaju osiguran topli obrok.

MojPosao: Kako funkcioniraju odnosi između ostalih zaposlenika i osoba s invaliditetom?

Nataša Odak: Radna atmosfera je jako dobra i kolege iz Udruge za inkluziju su zaista dobro prihvaćeni među svojim kolegama. Osim toga, zaposlenici iz našeg okruženja pružaju apsolutnu podršku i odobravaju zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zatvori

prof. Ankica Nježić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djeltanosti, Grad Koprivnica

Grad Koprivnica od svog ustrojstva 1993. godine susatavno zapošljava osobe s invaliditetom. Zaposlenike pronalaze u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapoljavanje, ispostavom Koprinvica i udrugama osoba s invaliditetom s područja Grada Koprivnice. saznajte više

saznajte više

Grad Koprivnica od svog ustrojstva 1993. godine susatavno zapošljava osobe s invaliditetom. Zaposlenike pronalaze u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapoljavanje, ispostavom Koprinvica i udrugama osoba s invaliditetom s područja Grada Koprivnice.

MojPosao: Od kada zapošljavate osobe s invaliditetom i koliko ste ih do sada zaposlili?

Ankica Nježić: Osobe s invaliditetom zapošljavamo još od ustrojstva Grada Koprinvice 1993. godine, a trenutno kod nas radi 25 osoba s invaliditetom, od kojih je 11 stalno zaposlenih.

MojPosao: Kako ste došli na ideju da počnete sa zapošljavanje osoba s invaliditetom?

Ankica Nježić: U svrhu integracije osoba s invaliditetom u zajendicu, razvijanja osjećaja korisnosti i podizanja samopouzdanja osoba s invaliditetom. Nakon što su počele raditi, te su se osobe pokazale iznimno motiviranima za rad, savjesni su u izvršavanju zadaća radnog mjesta te imaju potrebu za dokazivanjem.

MojPosao: Kako dolazite do zaposlenika s invaliditetom?

Ankica Nježić: U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ispostavom Koprinvica i udrugama osoba s invaliditetom s područja Grada Koprivnice.

MojPosao: Kako prepoznajte radna mjesta za koja bi bili pogodni radnici s invaliditetom?

Ankica Nježić: Prigodom raspisivanja natječaja važna je kvalifikacija i stručna sprema. Stoga, ne postoje unaprijed pripremljena radna mjesta za osobe s invaliditetom, već se zaposlenici odabiru na temelju svojih znanja i kvalifikacija. Potrebno je istaknuti da svi zaposlenici, pa tako i osobe s invaliditetom imaju jednake pogodnosti.

MojPosao: Jeste li se Vi kad susreli s predrasudama prema osobama s invaliditetom – svojim zaposlenicima – ili dobivate pozitivnu povratnu informaciju od okoline?

Ankica Nježić: Kao i kod svih novih projekata ovog tipa, jedan manji dio ljudi iz okruženja u početku reagira podozrivo. Ali predrasude nisu vječne i nepromjenljive.

Početna sumnja u mogućnosti osoba s invaliditetom da ravnopravno participiraju u radnim obvezama, nestala je. Danas je stav zaposlenika Grada Koprivnice prema osobama s invaliditetom pozitivan, a međuljudski odnosi temelje se na međusobnom uvažavanju.

Grad Koprivnica ima pozitivnu tradiciju u uvažavanju različitosti i permanentno se razvija u sredinu izrazito senzibiliziranu prema dijelovima društvene zajednice koja ima posebne potrebe.

Zatvori

Bartol Zaninović, Otto Bock Adria d.o.o.

Osobe s invaliditetom zapošljavamo od 2008. godine. Budući da prije nismo imali adekvatan prostor, od ove godine u novoj zgradi imamo prostor potpuno prilagođen potrebama osoba s invaliditetom. saznajte više

saznajte više

Osobe s invaliditetom zapošljavamo od 2008. godine. Budući da prije nismo imali adekvatan prostor, od ove godine u novoj zgradi imamo prostor potpuno prilagođen potrebama osoba s invaliditetom.

MojPosao: Od kada zapošljavate osobe s invaliditetom i koliko ste ih do sada zaposlili?

Bartol Zaninović: Osobe s invaliditetom zapošljavamo od 2008. godine. Budući da ranije nismo imali za to mogućnosti, u novoj smo zgradi, gdje smo se i preselili, dio prostora u potpunosti prilagodili potrebama osoba s invaliditetom. Odmah smo zaposlili jednu mladu osobu s paraplegijom, našu Marijanu. Budući da smo mala tvrtka s rjetkim kadrovskim promjenama, za sada smo zaposlili samo jednu osobu s invaliditetom. Što se pak tiče pogodnosti, ona ima jednake pogodnosti kao i ostali zaposlenici.

MojPosao: Kako ste odlučili zapošljavati osobe s invaliditetom?

Bartol Zaninović: U našem se poslu bavimo osobama s invaliditetom na način da proizvodimo i prodajemo ortopedska pomagala. U tom smislu izravno iskustvo osoba s invaliditetom nam je od velike pomoći. Ipak, uvijet za zapošljavanje u Otto Bocku je da je određena osoba mora biti sposobna profesionalno obavljati poziciju za koju je primljena. Naša Marijana je prošla interno testiranje i istaknula se od ostalih kandidata bez invaliditeta. Osim toga, za nju smo dobili i preporuku iz HUPT-a (Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara).

MojPosao: Koje poslovne prednosti uviđate kod zapošljavanje te skupine?

Bartol Zaninović: Nismo išli za ostvarenjem nekakvih poslovnih prednosti, nego smo, kako smo već rekli, smatrali da je dotična osoba najadekvatnije rješenje za traženu poziciju. I nismo pogriješili!

MojPosao: Smatrate li da bi svaki poslodavac mogao zaposliti osobu s određenim invaliditetom na nekom radnom mjestu?

Bartol Zaninović: Ovisno o kojoj se vrsti invaliditeta radi i o kojem radnom mjestu. Smatramo da je osoba s invaliditetom sposobna obavljati gotovo sve poslove jednako kao i zdravi pojedinci. Zbog toga što teže nalaze poslove, vjerujemo da mogu biti i motiviraniji. Naravno, glavni faktor pri zapošljavanju su profesionalne sposobnosti pojedinca za određeno radno mjesto.

MojPosao: Kako u vašoj tvrtki funkcioniraju odnosi između ostalih zaposlenika i osoba s invaliditetom?

Bartol Zaninović: Svi su vrlo brzo prihvatili Marijanu i potpuno se uklopila u tim. U početku nismo znali kako će to funkcionirati jer nikada nismo imali zaposlenu osobu s invaliditetom, ali pokazalo se jako dobro.

Zatvori

Vesna Plavšić, Ustanova za zdravstvenu njegu u kući "ZLATNE RUKE"

Od 2004. godine zapošljavamo osobe s invaliditetom. Do novih zaposlenika dolazimo putem preporuka već zaposlenih osoba, ali i u suradnji sa udrugama koje pomažu osobama s invaliditetom. saznajte više

saznajte više

Od 2004. godine zapošljavamo osobe s invaliditetom. Do novih zaposlenika dolazimo putem preporuka već zaposlenih osoba, ali i u suradnji sa udrugama koje pomažu osobama s invaliditetom.

MojPosao: Od kada zapošljavate osobe s invaliditetom?

Vesna Plavšić: Zapošljavamo ih od 2004. godine i do sada smo zaposlili jednu osobu s invaliditetom. Na ideju zapošljavanja osoba s invaliditetom smo došli zbog naše suradnje s udrugama za pomoć osobama s invaliditetom, a smatramo kako je njihovo zapošljavanje poticaj za daljnje proširenje usluga u djelatnosti.

MojPosao: Kakve pogodnosti ima vaš zaposlenica s invaliditetom u odnosu na druge zaposlenike?

Vesna Plavšić: Naša zaposlenica ima beneficije koje ostvaruje po zakonskim osnovama i internim aktima Ustanove (staž osiguranja u povećanom trajanju, godišnji odmor sa uvećanim trajanjem).

MojPosao: Kako prepoznajte radna mjesta za koja bi bili pogodni radnici s invaliditetom?

Vesna Plavšić: U našoj djelatnosti su ograničene mogućnosti za zapošljavanje takve skupine radnika u većem broju, obzirom da se rad odvija na terenu i potrebno je aktivno vozačko iskustvo. Eventualnim proširenjem na stacionarni segment usluga moglo bi doći do povećanog otvaranja radnih mjesta za invalide.

MojPosao: Jeste li se Vi kad susreli s predrasudama prema osobama s invaliditetom ili primate pozitivne povratne informacije od okoline?

Vesna Plavšić: Da, u početnom razdoblju zaposlenja, korisnici usluga bili su nepovjerljivi prema zaposlenici, ali se duljim upoznavanjem osobe i njenog rada predrasude gube do razine kada žele isključivo koristiti usluge te osobe. Povratne informacije okoline su izrazito pozitivne i pridonose razbijanju predrasuda koje "zdravi ljudi" nose u svojim percepcijama.

MojPosao: Kako u vašoj ustanovi funkcioniraju odnosi između ostalih zaposlenika i osoba s invaliditetom?

Vesna Plavšić: Odnosi su odlični zahvaljujući dobroj suradnji i zaposlenika i osobe sa invaliditetom. Ne osjeća se bilo kakva diskriminacija, štoviše komunikacija i suradnja su odlični.

Zatvori

Krešimir Andričević, AB dizajn d.o.o.

Tvrtka AB dizajn zapošljava osobe s invaliditetom od 2006. godine, a do sada su ih zapolili njih sedam, petero ih ima stalan posao, a dvoje je zaposleno putem udruga. Novi zaposlenici dolaze na preporuku već zaposlenih ili se zapošljavaju u suradnji sa HZZ-om. saznajte više

saznajte više

Od 2004. godine zapošljavamo osobe s invaliditetom. Do novih zaposlenika dolazimo putem preporuka već zaposlenih osoba, ali i u suradnji sa udrugama koje pomažu osobama s invaliditetom.

MojPosao: Od kada zapošljavate osobe s invaliditetom?

Vesna Plavšić: Zapošljavamo ih od 2004. godine i do sada smo zaposlili jednu osobu s invaliditetom. Na ideju zapošljavanja osoba s invaliditetom smo došli zbog naše suradnje s udrugama za pomoć osobama s invaliditetom, a smatramo kako je njihovo zapošljavanje poticaj za daljnje proširenje usluga u djelatnosti.

MojPosao: Kakve pogodnosti ima vaš zaposlenica s invaliditetom u odnosu na druge zaposlenike?

Vesna Plavšić: Naša zaposlenica ima beneficije koje ostvaruje po zakonskim osnovama i internim aktima Ustanove (staž osiguranja u povećanom trajanju, godišnji odmor sa uvećanim trajanjem).

MojPosao: Kako prepoznajte radna mjesta za koja bi bili pogodni radnici s invaliditetom?

Vesna Plavšić: U našoj djelatnosti su ograničene mogućnosti za zapošljavanje takve skupine radnika u većem broju, obzirom da se rad odvija na terenu i potrebno je aktivno vozačko iskustvo. Eventualnim proširenjem na stacionarni segment usluga moglo bi doći do povećanog otvaranja radnih mjesta za invalide.

MojPosao: Jeste li se Vi kad susreli s predrasudama prema osobama s invaliditetom ili primate pozitivne povratne informacije od okoline?

Vesna Plavšić: Da, u početnom razdoblju zaposlenja, korisnici usluga bili su nepovjerljivi prema zaposlenici, ali se duljim upoznavanjem osobe i njenog rada predrasude gube do razine kada žele isključivo koristiti usluge te osobe. Povratne informacije okoline su izrazito pozitivne i pridonose razbijanju predrasuda koje "zdravi ljudi" nose u svojim percepcijama.

MojPosao: Kako u vašoj ustanovi funkcioniraju odnosi između ostalih zaposlenika i osoba s invaliditetom?

Vesna Plavšić: Odnosi su odlični zahvaljujući dobroj suradnji i zaposlenika i osobe sa invaliditetom. Ne osjeća se bilo kakva diskriminacija, štoviše komunikacija i suradnja su odlični.

Zatvori

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.